Dan samostojnosti in enotnosti

Praznovanje spomina na plebiscit o slovenski samostojnosti se je v Dravljah dobro ‘prijelo’. Turistično društvo in četrtna skupnost Dravlje tradicionalno organizirata proslavo s kulturnim programom, pri katerem sodelujejo predvsem najmlajši.

V praznovanje je prepolno dvorano doma krajanov v imenu predsednika ČS uvedla svetnica ČS in naša članica Karmen. Spomnila je na zgodovinski pomen dogodka, ki ga obhajamo 26. decembra. Tudi letos je naša Angelca organizirala prisrčno sodelovanje skupin in zborčkov osnovnih šol Dravlje, Koseze in Miška Kranjca, ki so veselo prepevali, deklamirali in plesali in nas tudi nasmejali. Zaigrala sta nam vrhunska  glasbenika zakonca Horvat, Matic Cergolj pa nam je zapel s svojim globokim basom.

Dr. Vinko Rajšp nam je v tem Trubarjevem letu predstavil Primoža Trubarja na nekoliko drugačen način, predvsem v duhu časa, v katerem je Trubar živel. Predstavil je tudi najnovejša odkritja o protestantizmu in Trubarju, saj je dr. Rajšp med vodilnimi svetovnimi zgodovinarji s tega področja in ga vabijo na konference in seminarje po celi Evropi. V predavanje je vtkal tudi doživetja z naše ekskurzije po Trubarjevih poteh iz leta 2015.

Kadar prireditev organizira Turistično društvo Dravlje, je na koncu tudi druženje.  Predsednik društva Franci je obiskovalce povabil na ocvirkovko in kozarček in ti so se druženja z veseljem udeležili.

Hits: 81