Za lepšo Ljubljano 2

Pomoč študentov iz Lyona

Za 12. april je bila vremenska napoved nekaj malega dežja. Deževalo pa je kot za stavo! Ga. Afrodita Hebar Kljun nam je v pomoč pripeljala cel avtobus francoskih študentov, ki obiskujejo Inštitut za okoljske tehnologije v Lyonu. Študentje so tudi člani skupine L’Odysée Verte (Zelena Odiseja), ki je del združenja A.E.V.V (Association Étudiante des Voyages Verts). V Sloveniji so do sobote 14. aprila na enotedenskem študijskem izletu in spoznavajo okoljske prakse pri nas, vodita jih profesorja Myriam Peloux in Cédric Navarro. Stanujejo v hostlu Trezor na Čopovi in obiskujejo okoljske institucije. Srečali so se tudi z evropskim poslancem Šoltesom, ga. Afrodita  jim je pojasnila, kako smo v Ustavo zapisali pravico do pitne vode, obiskali so Bled in Bohinj, ljubljanski center za ravnanje z odpadki, zdaj pa so prišli še k nam v Dravlje sami ‘ravnat z odpadki’.

Ob taki udeležbi naše akcije kljub slabemu vremenu seveda nismo mogli kar odpovedati. Ta stari bi rekli:’Adijo, se vidimo naslednji četrtek’, mladi pa so se takoj pridružili našim skupinam – no, bilo jih je vsaj dvakrat toliko kot nas – in kljub dežju so pridno pobrali veliko količino nemarno odvrženih odpadkov. Sporazumevali smo se v angleščini, pa tudi z gibi in mimiko, kakor pač kdo obvlada tuje jezike. Večja skupina se je odpravila tudi proti Toškemu čelu. Nekaj vreč smo – vsi premočeni – po končani akciji za vzorec in dokumentacijo prinesli tudi pred naš dom krajanov. Študentje so povedali, da so kljub temu presenečeni nad urejenostjo in čistočo našega mesta. Da je bolj čisto kot v Lyonu. Mladina, hvala za kompliment!

Na koncu smo jim razdelili majice z napisom Ljubljana je lepo mesto, ki jih je priskrbel Turizem Ljubljana – kako prav so prišle, da so se premočeni študentje lahko preoblekli v suho! Seveda pa pri nas ne gre brez malice, naše turistično društvo je ob pomoči mesarja Robija poskrbelo za piknik, ki pa zaradi dežja ni mogel biti na prostem. Pa smo se vseeno kar dobro imeli.

Nekaj fotk mi je uspelo narediti ‘na terenu’, vendar je bil fotoaparat vsakič moker. Zato sem ga raje pospravil v torbico.

Hits: 66