Po poteh Cankarjeve mladosti

V društvu mo se odločili, da v Cankarjevem letu ob stoti obletnici pisateljeve smrti obiščemo Vrhniko in si ogledamo mesto njegovega rojstva in rane mladosti.
.
Mlada vodička Sara nas je strokovno vodila po točkah, kjer je živel in se šolal Ivan Cankar.  Videli smo njegovo enajsto šolo pod mostom, kjer je dobil “več izobrazbe za življenje kot v pravi šoli”.
 .
Na Klancu št. 1, kjer je nekoč stala Cankarjeva rojstna hiša, je lepo urejen muzej v njegov spomin. Tu je Sara je veliko povedala o njegovi družini, o požaru, ki je triletnemu Ivanu vzel dom, o očetu, ki je kot dober krojač dokaj dobro zaslužil, a ni znal ravnati z denarjem in kako je po bankrotu še zapustil ženo s kopico otrok in odšel v Srbijo.
 .
Povzpeli smo se tudi do Svete Trojice, ki je priljubljeno sprehajališče tudi za Vrhničane. Nasmejali smo se tudi ob anekdotah iz Cankarjevega življenja.
.
Na Stari cesti smo si poskušali predstavljati, kako je Cankarjeva mati sama preživljala številno družino in se vsakih par let selila iz enega podnajemniškega stanovanja v drugega, vsakič na slabše. Ivan in ostali otroci so zelo cenili svojo mater, Cankar je to z veliko ljubeznijo opisal v svojih črticah, očeta pa niti omenil ni. Po materini smrti se je oče vrnil, seveda brez premoženja. Otroci, takrat že odrasli, so ga sprejeli zelo zadržano.
 .
Na pokopališču pri cerkvi sv. Pavla smo obiskali tudi grob Cankarjevih staršev in sestre Francke, pisatelj pa je pokopan  na ljubljanskih Žalah skupaj s prijatelji Kettejem, Murnom in Župančičem v grobu slovenske moderne.
.
Po celi Vrhniki so lične informativne table na mestih, kjer ja Cankar kdaj prebival ali se s kom srečal.  Videli smo tudi veliko oglasov o različnih prireditvah na Vrhniki v počastitev Cankarjevega leta.
.
Tule pa je fotogalerija dogodka:
 .

Hits: 56