150 letnica vižmarskega tabora

Isti dan kot praznovanje dneva četrtne skupnosti Dravlje so člani kulturnega društva Čitalnica Blaž Potočnik priredili na Brodu spominsko slovesnost ob 150 letnici vižmarskega tabora. Dogodek je bil izpeljal po častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Sodeloval je tudi orkester slovenske vojske, slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Tabori so se vrstili od leta 1868 do 1879, bilo jih je 18, nakar jih je oblast prepovedala. Stalne točke vseh taborov so bile poleg zahteve po Zedinjeni Sloveniji tudi lokalni, gospodarski, šolski in upravni problemi. Organizatorji taborov so se izogibali žgočim nasprotjem (klerikalci proti liberalcem), ki so razdvajale narod, vendar so bolj poudarjali zbliževanje slovenskih pokrajin ter zvezo z ostalimi jugoslovanskimi narodi v monarhiji. Vižmarski tabor je bil sedmi po vrsti, 17. maja 1869 se je kljub slabemu vremenu zbralo kar 30.000 ljudi z vseh koncev. Slovenski veljaki se sprva taborov niso udeleževali, šele vižmarski tabor jih je pritegnil. Janez Bleiweis, eden od govornikov, je takrat govor zaključil: ‘Dajte nam Slovenijo!’

Velika pohvala društvu Blaža Potočnika! Priredili so proslavo, ki se po kvaliteti kosa z državnimi proslavami. Nastopajoči so v kostumih iz časov taborskega gibanja ponazorili tedanje razmere in prizadevanja, dogajanja v čitalnicah, prišli so tudi Sokoli – tokrat iz Melike. Veliki mediji se povabilu na dogodek niso niti odzvali, čeprav so v časopisih in javni televiziji o sami obletnici poročali.

Po prireditvi je sledilo druženje, prigrizek in kozarček. Tu smo nastopili mi, Turistično društvo Dravlje. Pred našo stojnico s pijačo je bila največja gneča.
Veliko boste o prireditvi izvedeli na Facebooku, če poiščete ‘vižmarski tabor’ ali ‘Društvo Blaž Potočnikova čitalnica’. Je vredno!


Hits: 313