Čista Ljubljana 2023

Letošnje akcije se je udeležilo več kot 40 članov društva. Od tega je posebna skupina iz Podutika dvakrat čistila ob poti na Toško čelo. Povabili smo tudi člane drugih draveljskih društev, gasilce, svetnike četrtne skupnosti Dravlje in ostale krajane. Odzvalo se je 6 članov prostovoljnega gasilskega društva Dravlje, tako da nas je bilo skupaj krepko več kot 50.  Turizem Ljubljana je za udeležence prispeval 30 majic z napisom Ljubljana je najlepše mesto. Mnogi nemarni onesnaževalci pa se močno trudijo prav za nasprotno in puščajo svoje odpadke, kjer jim ‘padejo od riti’.

Koordinator akcije je bil Stane. Smeti okoli blokov nismo pobirali, za to skrbijo sami stanovalci. Zelo veliko smeti smo nabrali na klasičnih divjih odpadih, kamor nekateri nemarneži vozijo odpadke celo s prikolico: okoli nekdanje plinarne v Podutiku in na mestu nekdanje policijske pasje šole. Tudi ob poteh na Toško čelo, takorekoč planinskih poteh, je bilo polno smeti. V gostem grmovju ob cestah in na mestih, kjer se zbirajo narkomani in pijančki, pa je bilo veliko embalaže od pijač. Tudi uporabljene injekcije se dobijo. In tu gre zgolj za svinjarijo na tleh, na tisto, zakopano v tleh pa nimamo vpliva.
Izgleda, kot da ti ‘okoljevarstveniki’ računajo na naše spomladanske akcije. Končni ‘izplen’ akcije je bil okoli 30 vreč smeti.
Stane je po končani akciji obvestil komunalce, kje smo pustili polne vreče.  Naslednji dan je nabral še eno polno vrečo smeti okoli bajerja pri podutiški cerkvi ki  služi za gasilsko rezervo vode. Kaže, da je sprostiev ob vodi masikomu preveč stopila v glavo.

Čista Ljubljana 2023

Hits: 26

Občni zbor

14. februarja 2023 smo imeli redni letni občni zbor. Predsednik in organi društva so podali poročila, ki so bila sprejeta brez pripomb. Ob planu našega delovanja za letošnje leto se je razvila še debata, kako povečati prepoznavnost društva med prebivalci četrti, o pridobivanju podmladka in o obveščanju o dogodkih, ki jih prirejamo. Člani so tudi pohvalili obisk koncerta simfoničnega orkestra Cantabile, ki ga je društvo organiziralo namesto običajne prednovoletne večerje.

Po zaključku smo še pokramljali ob prigrizku in kozarčku

Hits: 26

Odšel je Andrej

V začetku januarja 2023 se je ustavilo srce našega člana Andreja Napast. Ob boleči izgubi sočustvujemo tudi s Karmen. Dragi Andrej, naj ti bo lahka slovenska zemlja!

Hits: 30

Dan samostojnosti in enotnosti 2022

Lani smo zaradi Covida ta praznik praznovali dokaj skromno, zamaskirani in v majhnem številu. Letos pa se je tradicija spet obudila. Prišlo je kakih sto krajanov, z nastopajočimi vred nas je bilo na proslavi okoli stopetdeset.

Pihalni kvartet Godbe Dobrova – Polhov gradec je slovesnost začel s slovensko himno. Moderatorka prireditve Petja je povabila k mikrofonu g. Matjaža Špata, dolgoletnega odbornika četrtne skupnosti Dravlje, ki nas je v slavnostnem nagovoru popeljal skozi zgodovino slovenskih prizadevanj za samostojnost. Sledile so recitacije učencev osnovne šole Dravlje. Bosonogi člani otroške folklorne skupine osnovne šole Miška Kranjca (mentorica Adriana Gaberščik) so nam ljubko odplesali nekaj slovenskih ljudskih plesov.  Sledil je nastop mladinskega pevskega zbora osnovne šole Miška Kranjca – sama dekleta – ki nam je pod vodstvom Andreje Ivanetič ob klavirski spremljavi zapel tri priložnostne pesmi, saj se bliža Božič in Novo leto. Slovesnost je zključil pihalni kvartet Godbe Dobova –  Polhov gradec.

Ob zključku je predsednik Turističnega društva Dravlje Franci Gabrovšek pianistki, mentoricam folklore in pevskega zbora izročil šopke, vse prisotne pa povabil k druženju ob ocvirkovem kolaču in kozarčku vina. Kdor pa ne bo nič pil, lahko dobi vodo, je ob smehu v dvorani dodal Franci.

Fotografije slovesnosti

Hits: 122