Ekskurzija na Obalo

Na jesensko ekskurzijo smo se letos odpravili na slovensko obalo. Da vidimo, kako ‘to delajo drugi’. Ko smo se o ekskurziji še dogovarjali, je bilo lepo vreme, v času ekskurzije pa dež in poplave po vsej Sloveniji, ob visoki plimi je morje zalilo obalna mesta in soline …  Vendar smo imeli srečo, ves dan ni prav nič deževalo. Tudi krajinski park Strunjan in staro mesto Piran smo obiskali po suhem.

Turistično društvo Solinar Strunjan letos že devetnajstič prireja praznik kakijev.
Prireditev poteka v krajinskem parku Strunjan, kjer postavijo velik šotor, v njem pa lokalni pridelovalci ponujajo kakije in cel kup različnih jedi s kakijem, celo kakijev sladoled. Seveda pa tudi brez vina ne gre, hribčki okoli Strunjana so polni vinogradov. Na voljo so tudi izdelki domače obrti. Prireditev traja kar tri dni, poleg prodaje kakijev imajo še vrsto spremljevalnih in kulturnih dogodkov – kot mi v Dravljah na Rokovem sejmu. Nastopajo okoliške kulturne skupine in glasbeniki, prirejajo delavnice za otroke in odrasle, voden ogled solin, v nedeljo dopoldne v velikem šotoru domači župnik celo daruje sveto mašo. Obiskovalci praznika kakijev se tudi vzpnejo do znane Marijine cerkve in velikekga križa nad Strunjanom. Do strunjanske avtobusne postaje pa vozi zastonjski turistični vlakec.

V Piranu smo se ustavili na Tartinijevem trgu, kjer nam je vodnik Izak (po novem se več ne reče vodič) iz turistične agencije Lokaturist povedal nekaj o zgodovini Pirana. Zelo nazorno smo zgodovino Pirana doživeli v Mediadom Pyranhi, novem virtualnem muzeju. V pritličju imajo vrsto interaktivnih monitorjev, kjer smo si ogledali različne dele piranske zgodovine. V nadstropju pa so nam v kinu piransko zgodovino prikazali animirano v 3D tehniki.

10 km nad Koprom smo v Marezigah preizkusili vinsko fontano Vina Koper.  Fontana stoji na čudoviti razgledni točki nad Koprom, a zaradi pozne ure ni bilo kaj dosti videti. Ponujali so dve vrsti svojega vina (malvazijo in refošk) in še refošk domačega pridelovalca. Za 8€ dobiš dokaj velik kozarec, vrečko in tri žetone za po en deci pijače. Naši so natakali pretežno domači refošk, ne veletrgovčevega. Glede na velikost kozarca je pipa strašno hitro nehala teči.  Nekaj posebnega pač, a za tak denar bi v Strunjanu dobili 3 litre vina.

Na turistični kmetiji Štok smo se okrepčali s ‘kočerjo’,  obiskal pa nas je tudi sveti Martin s pomočnikom Lojzetom. Blagoslovila sta mošt, da je postal vino in mi smo ga z veseljem poskusili.

Views: 232