Ekskurzija na Kozjansko

7. oktobra smo se člani TD Dravlje z avtobusom odpravili na ekskurzijo na Kozjansko, v Kozje, kjer imajo vsako jesen sejemsko prireditev Praznik kozjanskaga jabolka. Letos je bilo jabolk bore malo, je bilo pa toliko več drugih dobrot in izdelkov domače obrti.

Med potjo smo se najprej ustavili v Zagorju pri Šmarju pri Jelšah, kjer smo si ogledali staro Marijino romarsko cerkev in lurško votlino. Malo pod cerkvijo smo bili na kmetiji Kozmus deležni obširne razlage o čebelah, poskusili smo tudi več vrst medu.

Naslednja postaja je bil Pilštajn, rojstni kraj svete Eme Krške. Poleg cerkve sv. Mihaela iz leta 1167 stoji kamnit pranger – sramotilni steber, kjer so nekoč kaznovali falote za manjše prekrške. Šolo so tu imeli že leta 1752 v cerkovnikovi hiši, 1824 so zgradili novo, ki pa je danes muzej. Kraj je znan tudi po drnulovcu, žganju iz drenovih jagod – drnulj. Imajo tudi ‘malo hišo’, zavetje za ogrožene otroke.

Nato smo se pripeljali h glavnemu cilju, v Kozje. V Dravljah imamo na Rokovem seju kakih 25 štantov, tu pa so jih imeli vsaj 70. Večina je bila s prehrambenimi izdelki, pa tudi z izdelki domače obrti. Jabolk res ni bilo. Srečali smo tudi nekaj sejmarjev, ki na Rokovo prihajajo tudi k nam v Dravlje. Kozjanski  sejem traja kar dva dni. Imajo tudi bogat kulturni in zabavni program v res velikem šotoru.

Ker smo bili od celodnevne poti že precej lačni in utrujeni, smo se zapeljali še v Buče na turistično kmetijo Gruska, kjer so nam okusno postregli s svojimi kulinaričnimi dobrotami. Poleg pa smo pili bučno vino – saj je bilo pridelano v Bučah …

Naj kaj povedo še slike:

 

 

Hits: 71