Pa smo ga spet pričakali. Zunaj je bilo mraz, fantje so že ob 16h na trgu pred cerkvijo zakurili ogenj za krompir in pajan kruh. Božo je kot vedno kuhal čaj in kuhančka po svojem posebnem receptu. Šotora ni bilo treba postavljati, saj je bila vremenska napoved ugodna.
Miklavževanje je cenjen star običaj, ki ga je nekdanja socialistična oblast skušala zatreti. Namesto sv. Miklavža, ki je potrjena zgodovinska oseba, škof, dobrotnik in svetnik, so uvedli ruskega Dedka Mraza. A ljudje se niso pustili premotiti, sv. Miklavž je ostal. Naši mediji ga zdaj imenujejo prvega od treh dobrih mož, ki v komercialnem veselem decembru obdarujejo otroke. Že leta Miklavžev sprevod prireja tudi mestna občina, Miklavža pozdravi celo župan.
Draveljski Miklavž vedno pozdravi otroke v cerkvi Kristusovega učlovečenja. Tudi letos se je kar trlo otrok in staršev, tudi babic in dedkov je bilo veliko. Animatorji so pripravili krajšo priložnostno igrico, ki vzpodbuja otroke k dobremu. Po igrici so otroci priklicali svetega Miklavža, ki je prišel s sprevodom angelčkov, vmes so z verigami rožljali tudi črni in rogati parkeljni. Miklavž je prijazno nagovoril otroke, parkeljne pa nagnal. Otroke je simbolično obdaril s pomarančami in piškoti in jim povedal, da bo ponoči prišel tudi na dom in jih obdaroval.
Po zključku prireditve v cerkvi so se udeleženci miklavževanja zgrnili okrog našega ognja in šanka. Naša moška ekipa je pekla krompir v žerjavici in popečen – pajan kruh, ženska ekipa pa je kruh in krompir plemenitila s česnom in zaseko. Mimi je hitela deliti vroč čaj, Franc pa je natakal Božotovo specialno kuhano vino.
Spet smo naredili nekaj dobrega za naše krajane, da so se družili, srečevali, prijetno poklepetali in ohranili prijeten spomin na ta dogodek. Turistično društvo Dravlje sicer ni bilo “ta glavno” pri tem dogodku, a naredili smo dogodek še bolj prijeten. To se je videlo na obrazih ljudi in tudi po tem, da so se zadrževali na Trgu Janeza Pavla II. še več kot uro po končanem miklavževanju.
Hvala ekipi, ki je pripravila vse potrebno za zastonjsko postrežbo in po končanem dogodku tudi vse pospravila. Pospravljanje je vzelo dosti več časa kot priprava, saj je bilo možno ognjišče pospraviti šele naslednji dan, ko se je ohladilo.
Views: 26