Prihod sv. Miklavža v Dravlje 2023

Na Miklavžev večer smo tako kot vsako leto pripravili atraktivno postrežbo za obiskovalce miklavževanja v Dravljah. Tone in Božo sta več dni prej pripravljala vse potrebno za gladek potek dogodkov po predstavi v cerkvi. Že v petkovo popoldne so se pri Tonetu pražili ocvirki, pa ne sami od sebe. V ogromni ponvi so Božo, Tone in Janez več ur mešali kakih 30 kg naseklajne slanine. Mešanje tolikšne mase izgleda bolj kot veslanje.
Pripraviti je bilo treba posode za kuhanje čaja in vina, podstavek za kurjenje ognja, kozarčke, nože, deske, nabaviti čaj, začimbe, limone, česen, … Ali bo vreme zdržalo? Dež je bil napovedan za vzhodni del Slovenije, bo že kako.
Dogovorili smo se, da s pripravo žerjavice in prostora za postrežbo začnemo v torek, 5. decembra ob 15:30. Nace je bil tam že pol ure prej (:-). Predsednik Franci je pripeljal paleto kvalitetnih lesnih odrezkov, ogenj je zagorel dve uri pred prireditvijo. Za peko tolikšne količine krompirja je treba pripraviti res veliko žerjavice. Otrokom, ki so prihajali v cerkev, je bil ogenj silno zanimiv.
Takrat pa je začelo padati. V cerkvi so parkeljni hoteli nagajati angelčkom in jim škoditi, a so uspešno nagajali nam zunaj in prinesli dež. Vremenarji pravijo, da vremenu ne moreš ukazovati. Ali pa je dež mislil, da so Dravlje na vzhodu. Pohiteli smo v skladišče in postavili šotor, da ni deževalo po kruhu in električnih loncih, pa tudi sami smo se imeli kam umakniti. Tako so naša dekleta – no ja, gospe – v miru nalupile česen in narezale kruh, Božo pa je skuhal čaj in kuhančka. Krompirju in žerjavici dež ni prišel do živega.

Ko je Miklavž v cerkvi razdelil darila, so se obiskovalci zgrnili na Rokov trg okoli našega šotora in okrog ognja. Bilo jih je toliko, da smo se bali, da bo vsega zmanjkalo. A bilo je dovolj za vse. Ko so se preoblekli, so prišli tudi parkeljni in angelčki, Miklavža pa nisem opazil. Ko se je trg čez kakšno uro spraznil, smo glavnino naših pripomočkov pospravili, šotor in dogorevajočo žerjavico pa je čez noč namakal dež. V sredo zjutraj smo vse pospravili v skladišče, šotorsko platno pa smo dali sušit pod streho.

Miklavževo praznovanje 2023

Views: 77